Nieuws
  Laatste update: 22-02-2017
   
  Parel van de Oude Binnenweg
van: - 29-07-2014 19:07
 
 
Muurschildering van Louis de Vries door Peter Pontiac. Parel van de Oude Binnenweg.
 
Groot werk van Peter Pontiac onthuld aan de Oude Binnenweg
 
Op 31 augustus 2014 wordt om 16:00 uur aan de Oude Binnenweg in Rotterdam een grote muurschildering, gemaakt door Peter Pontiac, onthuld. Het betreft een portret van trompettist Louis de Vries, onderdeel van Rotterdam Jazz Artists Memorial (R’Jam). Deelnemers o.a. Willem de Ridder en Michael Varekamp. Robert van der Kroft draait vanaf 17:00 plaatjes in café Timmer.
 
Rotterdam Jazz Route
Sinds 2013 verschijnen op de Oude Binnenweg regelmatig portretten van Rotterdamse jazz muzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat. Het nieuwe en omvangrijke portret door Peter Pontiac is het zevende in de reeks. Na Pontiac zullen er nog meer werken van bekende overleden Rotterdamse Jazz musici verschijnen op deze jazz- en striproute.

De route is een door bekende striptekenaars en illustratoren getekende portrettengalerij verspreid over de Oude Binnenweg en de aangrenzende zijstraten. In de serie van zes emaillen borden tref je werk aan van Theo van den Boogaard (drummer Dick Rijnooy), Robert van der Kroft (saxofonist Piet le Blanc), Jan Kruis (pianist Rob Franken), Martin Valkhoff (multi-instrumentalist Jaap Valkhoff), Louise Lagerweij (drummer Tony Viola) en Wouter Tulp (violist en orkestleider David de Groot).

Met het nieuwe werk van Peter Pontiac krijgt de jazz- en striproute een gezichtsbepalende toevoeging, namelijk een muurschildering van 5,5 bij 5,5 meter op de hoek van de Oude Binnenweg/ Eendrachtsplein. Na de schildering van Peter Pontiac volgen werken van o.a. Dick Matena (saxofonist Piet Noordijk), Martin Lodewijk (pianist Nico de Rooy), Lorenzo de Bruin (zangeres Mitsey Smeekens), Joost Swarte (saxofonist Meijer Wery) en Wilbert Plijnaar (zangeres Rita Reys).
 
Peter Pontiac
Peter Pontiac (geboren als Peter J.G. Pollmann in 1951) is illustrator en striptekenaar. Hij tekent undergroundstrips, posters en platenhoezen en publiceerde regelmatig in Aloha, Tante Leny presenteert!, RFP illustraties, Modern Papier, Gummi, El-Vibora, Anarchy comics, OOR, NRC Handelsblad en de Volkskrant. In de jaren negentig werd in de reeks Pontiac Review al zijn werk heruitgegeven. Pontiacs' tekeningen zijn geïnspireerd op underground comics in het algemeen en het werk van Robert Crumb in het bijzonder. Zijn stijl wordt vergeleken met die van Jacques Tardi en Art Spiegelman. Pontiac is de huiskunstenaar van stripwinkel en expositieruimte Lambiek.
 
Louis de Vries
De wereldvermaarde trompettist Louis de Vries (6 januari 1905) was de oudste zoon van de amateurtrompettist Arend de Vries, die in zijn vrije tijd het fanfareorkest Excelsior en de Rotterdamse Brandweer Harmonie dirigeerde en zijn kinderen Louis, Jack, Izaak en Clara trompet- en muziekles gaf. Zij zouden uitgroeien tot de belangrijkste Nederlandse jazzmusici van hun tijd. Louis de Vries was de eerste Nederlandse jazzsolist waarvan in de Verenigde Staten een plaat werd uitgebracht.
 
    ‘Vrijwel alle groten in de toenmalige showbusiness wisten van zijn bestaan en bij bezoeken van        
    beroemde buitenlandse artiesten was hij vrijwel altijd prominent aanwezig. Sophie Tucker, de    
    Boswell Sisters, Cab Calloway, kortom alle vedetten van die tijd, van Richard Tauber tot Louis
    Armstrong kenden Louis de Vries.’
 
De Vries’ eerste vaste engagement was in oktober 1921 bij het bioscooporkest van Max Tak. Hij toerde daarna geregeld met grote buitenlandse orkesten, zoals die van Oscar Logan, Edgar Adler en Kai Ewans. Pas in 1931 startte hij zijn eigen ensemble. In 1933 completeerde hij de band van zijn broer Jack, The Internationals. De gehele maand november 1934 speelden The Internationals in het Grand Café Sihlporte in Zürich. Op 30 november 1934 vereerde Louis Armstrong de gebroeders De Vries met een bezoek. Volgens Jack de Vries was Louis Armstrong zó onder de indruk van De Vries’ spel dat hij hem betitelde als ‘Louis de Vries de eerste’ en niet ‘Louis Armstrong de tweede’, zoals de Rotterdammer vaak werd genoemd.
 
Armstrong schreef aan de gebroeders de Vries dat zij het beste orkest hadden dat hij ooit in Europa had gehoord. Begin januari 1935 kwam zelfs de tenorsaxofonist Coleman Hawkins de band versterken. Louis de Vries vertrok in februari 1935 naar Engeland voor opnames met Valaida Snow en het orkest van Bert Ambrose. In de zomer van 1935 speelde Louis in het orkest The Jumping Jacks van zijn stadgenoot Arie Maasland, later bekend als Malando. Kort nadat Louis de Vries een contract had getekend voor een anderhalf jaar durende tournee door de Verenigde Staten met het fameuze Paramount Orkest raakte hij op 31 augustus 1935 levensgevaarlijk gewond bij een verkeersongeluk in Hattemerbroek. Een aantal dagen later overleed hij in het R.K. Ziekenhuis in Zwolle op 5 september 1935. Het magazine ‘De Jazzwereld’ sprak van een onherstelbaar verlies. De familie De Vries zou van verder onheil niet gespaard blijven.
 
   
  North Sea 2014
van: - 14-07-2014 14:02
 
 
 Grote zwarte markt voor de vrijdagkaartjes
 
Vrijdag 11 juli 2014

Glasper & Metropole: Supergladde arrangementen voor knetterstoonde Bilal

Galactic: Verstieren optreden met foute covers

Bootsy Collins: Publieksparticipatiemaatschappij

Tom Harrell: Indrukwekkende sound inclusief sterke composities

Mavis Staples: Rijp voor het zorgcentrum

Sheila E: Spectaculaire opening en dat was het

Paloma Faith: Bühnepersoonlijkheid nog te weinig doorleefd

Robin Thicke: Verrassend goed optreden van gedreven artiest

Walter Wolfman: Dansbare feestblues met strakke blazers

Booker T Jones: Ondergesneeuwd door

Pharrell Williams: hitmachine die niet kan zingen
 
Opm: Dames nu ook op herentoilet.
 
Extatisch publiek bij Pharrell Williams

 

Zaterdag 12 juli 2014
Trontheim Jazz Orchestra: sterke tenorsax van Hanna Paulsberg

Snarky Puppy: Hoog niveau met een paar dipjes

Alain Clark: EO landdag

McBride Bigband: Groot Rotterdam gehalte

Lalah Hathaway: Valt niet bij iedereen in de smaak

Gerard Ekdom: Kan beter

Sun Ra Arkestra: Trieste band in feestverpakking

Ibrahim Maalouf: Trompetorgie

Stevie Wonder: Slecht bij stem

Kenny Garrett: Jazz met hoofdletter
 
Opm: Tegenstrijdige instructies voor de beveiligers. Je mocht de Tigris niet in, maar ook niet uit.
 
Sterk staaltje crowdcontrol

 

Zondag 13 juli 2014
Kim Hoorweg & Shirma Rouse: Lenen hun diensten aan amateurbigband

Darcy James: Caleidoscopische mix te veel voor festivalpubliek

Charles Bradley: Gaat erg diep.

Sharon Jones: Zingt of haar leven er vanaf hangt

Giel: Sterke set met Jett

Naked Wolf: Gedegen impro

Liv Warfield: Misdadig geluidsvolume

Outkast: Pittige hiphop nog steeds actueel

Takuya Kuroda: Waardige afsluiter in veel te kleine zaal
 
Opm: Rotterdamse hotdogs groot succes
 
Kuroda te groot voor kleinste zaal
 
   
  North Sea update
van: - 25-03-2014 17:08
 
 

Vrijdag 11 juli

 Pharrell Williams, Robin Thicke, Mavis Staples, Tedeschi Trucks Band, Gregory Porter, Mehliana featuring Brad Mehldau & Mark Guiliana, Tom Harrell, Paloma Faith, John Scofield, Joshua Redman Quartet with Metropole Orkest Strings, Robert Glasper Experiment with Metropole Orkest with Ledisi and Meshell Ndegeocello, Booker T Jones

 

 
Zaterdag 12 juli
 Stevie Wonder, The Isley Brothers, Al Jarreau, Joss Stone, Quincy Jones Presents Nikki Yanofsky, Alfredo Rodriguez Trio & Andreas Varady, Martial Solal Trio, Snarky Puppy, Children of the Light Trio, Ibrahim Maalouf, The Cat Empire, Sons of Kemet, Kenny Garrett Quartet, Dirty Loops, The Metropole Orkest Big Band plays Quincy Jones, Benjamin Clementine
 
Zondag 13 juli

 Outkast, CHIC featuring Nile Rodgers, Daryl Hall & John Oates, Darcy James, Darkside, Sharon Jones & the Dap-Kings,  Charles Bradley, Antibalas, The Sugarman 3, Oscar D'Leon, Dave Holland, Kevin Eubanks, Craig Taborn and Eric Harland, Buika, Electro Deluxe, Allen Stone, Neneh Cherry

 
   
  De nacht wacht
van: - 24-03-2014 16:53
 
   
   
  Stem
van: - 19-03-2014 13:14
 
 
Om Maurice de Hond te zieken heb ik toch gestemd en nog wel op een onpeilbare partij.
 
 
Mark en Geert zijn er blij mee
 
 
RTV Rijnmond heeft nog wat moeite met het verwerken van de uitslag in een cijfertabel.
 
 
 De NRC heeft moeite met de winst van de SP.
 
<< Laatste nieuws | << Nieuwer | Ouder >>
 
.: © 2006 Skala Lokala :.